https://res.cloudinary.com/hg6hswtwo/image/upload/v1/media/pics/MCQs_on_Dielectric_Constants-Dipole_moment-Polarization_-_Part_1_goxupx
secondyear

MCQs on Dielectric Constants | Dipole moment | Polarization | Part 1





Objective questions on Dielectric Constants, Dipole moment, Polarization in Material Science

This sets of objective questions or MCQs more focuses on Dielectric Constants, Dipole moment, Polarization, Polarizability, ClausiusMossotti Equation....

This questions and answers may helps in you competitive exams, placements and all university online exams

SET 1 of Dielectric Constants, Dipole moment, Polarization mcqs

Question 1.  The unit of dipole moment is ____

A. coulomb.metre

B. coulomb/metre

C. coulomb.metre2

D. metre / coulomb

Answer - A

Marks 1

 

Question 2.  The unit of dielectric constant is

A. farad / metre

B. unitless

C. farad . metre

D. farad . metre2

Answer - A

Marks 1

 

Question 3.  The unit of Polarizability is

A. farad / metre2

B. farad . metre2

C. farad / metre

D. Farad . metre

Answer - B

Marks 1

 

Question 4. The unit of Electric Susceptibility is

A. coulomb.metre

B. coulomb/metre

C. farad.metre2

D. unit less

Answer – D

Marks 1

 

Question 5. The dielectric constant is --------- of the material.

A. absolute permeability

B. permittivity

C. absolute permittivity

D. permeability

Answer – B

Marks 1

 

Question 6.  The unit of Polarization is

A. coulomb.metre2

B. coulomb/metre2

C. coulomb.metre

D. metre / coulomb

Answer - B

Marks 1

 

Question 7. 1 debye = ------- coulomb.metre

A. 3.33 x 10-12

B. 3.33 x 10-13

C. 3.33 x 10-3

D. 3.33 x 10-30

Answer - D

Marks 1

 

Question 8. The value of relative permittivity for air is

A. 1

B. 1.6

C. 1.66

D. 1.8

Answer - A

Marks 1

 

Question 9. The following is not the type of polarization

A. orientational

B. ionic

C. orbital

D. electronic

Answer - C

Marks 1

 

Question 10. The Clausius Mossotti equation is given by

A. [(3ε0)( εr -1)]= [(Nαe)(εr+2)]

B. [(Nαe)(εr+2)] =[(3ε0)( εr+1)]

C. [(3ε0)( εr -1)]= [(Nαe)(εr -2)]

D. [(3ε0)( εr+1)]= [(Nαe)(εr-2)]

Answer - A

Marks 1

SET 2 of Dielectric Constants, Dipole moment, Polarization mcqs

Question 11. The value for Boltzmann’s Constant is

A. 1.38 x 10-20 J/ 0K

B. 1.38 x 10-23 J/ 0K

C. 1.38 x 10-13 J/ 0K

D. 1.38 x 10-3 J/ 0K

Answer - B

Marks 1

 

Question 12. The value of relative dielectric constant for air is

A. 1.61

B. 1.61

C. 1.6

D. 1

Answer - D

Marks 1

 

Question 13. [(3ε0)( εr -1)]= [(Nαe)(εr+2)] , is known as

A. Clausius Mossotti equation

B. Debye equation

C. Curie Weiss equation

D. Clausius equation

Answer - A

Marks 1

 

Question 14. The value of dielectric constant for air is

A. 8.854 x 10-11 F/m

B. 8.854 x 10-12 F/m

C. 8.854 x 10-13 F/m

D. 1

Answer - B

Marks 1

 

Question 15.  For a parallel plate capacitor, if the value of capacitance is 5μF, applied voltage is 2000V; then energy stored in a capacitor is

A. 10 J

B. 100 J

C. 10 W

D. 100 W

Answer - A

Marks 1

 

Question 16. The Polarizability means

A. dipole moment .volume

B. volume /dipole moment

C. dipole moment / electric field intensity

D. dipole moment . volume2

Answer - C

Marks 1

 

Question 17. The dipole moment is ------ quantity and its direction points from --------.

A. scalar, positive to negative

B. vector, positive to negative

C. scalar, negative to positive

D. vector, negative to positive

Answer - D

Marks 1

 

Question 18. The clausius Mossotti equation is applicable for

A. solid dielectrics

B. liquid dielectrics

C. gaseous dielectrics

D. none of these

Answer - A

Marks 1

 

Question 19. The dielectric constant is

A. dielectric strength / volume

B. dielectric field density / electric field intensity

C. dielectric field density x electric field intensity

D. electric field intensity /dielectric strength

Answer - B

Marks 1

 

Question 20. Induced and dipolar polarization are alternate names for ------- respectively.

A. electronic, orientational

B. electronic, ionic

C. orientational, electronic

D. ionic, orientational

Answer - A

Marks 1

SET 3 of Dielectric Constants, Dipole moment, Polarization mcqs

Question 21. The inverse of electrostriction effect is

A. magneto - electrostriction

B. piezoelectric effect

C. magnetostriction

D. none of these

Answer - B

Marks 1

 

Question 22. The assumption for Clausius Mossotti equation is

A. molecule polarizability is isotropic

B. molecule polarizability is anisotropic

C. molecule arrangement is anisotropic

D. none of these

Answer - A

Marks 1

 

Question 23. The insulation resistance can be measured by using

A. CRO

B. megger

C. LCR meter

D. multimeter

Answer - B

Marks 1

 

Question 24. The technology used for PV cell fabrication is

A. amorphous silicon

B. poly- crystaline

C. mono- crystaline

D. All of these

Answer - D

Marks 1

 

Question 25. If relative permittivity of argon atom is 1.0024 at NTP & N = 2.8 x1026 atoms /m3.Then electronic polarizability of argon atom will be

A. 7.58 x 10 -41 F.m2

B. 7.58 x 10 -40 F.m2

C. 7.58 x 10 -4 F.m2

D. 7.58 x 10 -14 F.m2

Answer - A

Marks 1

 

Question 26. The assumption for Clausius Mossotti equation is

A. molecule polarizability is isotropic

B. short range interactions are absent

C. molecule arrangement is isotropic

D. all of these

Answer - D

Marks 1

 

Question 27. The dielectric loss is given by

A. P = 2πfCV2tanδ

B. P = 2πf2CVtanδ

C. P = 2πfC2V2tanδ

D. P = 2πfC2Vtanδ

Answer - A

Marks 1

 

Question 28. The dielectric loss tangent is dependent on

A. frequency

B. applied voltage

C. value of capacitance

D. all of these

Answer - D

Marks 1

 

Question 29. PV cells are used in ____

A. automatic control systems

B. solar power generation

C. television circuit

D. all of the above

Answer - D

Marks 1

 

Question 30. Which of the following is correct?

A. P = N.pm

B. P = ε0r-1)E

C. P = ε0χeE

D. all of the above

Answer - D

Marks 1

 





Publish Your Great Work

Touch below

Your AD here